Nieuws over

Evenmenten | 10 feb 2016

Tentoonstelling modehuis Hermès in Hollandsche Manege

Voor twee weken maken de paarden in de Hollandsche Manege aan de Overtoom plaats voor sjieke tassen, dure sjaaltjes en nog duurdere sieraden. Het Franse moHermes-zadel-3dehuis Hermès tuigt vanaf 1 april een tentoonstelling op in de manege.

Wie denkt dat de manege geen logisch onderkomen is voor een exclusief modelabel, zit ernaast, zegt directeur Vincent Valk van de Hollandsche Manege. ‘Het modehuis is in 1837 opgericht als atelier voor onder meer zadels en paardentuigen.

Het modehuis maakt nog steeds producten voor de paardensport, maar staat tegenwoordig vooral bekend om zijn sjaals, tassen en ceinturen.

Extra inkomsten

Voor de Hollandsche Manege is het beschikbaar stellen van de paardenbak een ideale manier om extra inkomsten te genereren, vertelt directeur Valk. ‘De gemeente ziet ons vaak niet staan als het aankomt op subsidie, dus als we op deze manier de financiën kunnen aanvullen is dat heel goed.

Daar komt bij dat veel mensen de manege helemaal niet kennen van binnen, zegt Valk. ‘De toegang van de Hermèstentoonstelling is gratis, dus we hopen ook dat veel nieuwe mensen op deze manier kennis zullen maken met ons.

Vakantie

Volgens Valk hoeven paardenliefhebbers niet te vrezen dat ze zelf niet kunnen rijden. ‘Een helft van onze manege is altijd geopend.

Paarden maken geen deel uit van de tentoonstelling. ‘Daar zijn ze niet op getraind. De paarden hebben gewoon tijdelijk vakantie.

De tentoonstelling maakt onderdeel uit van het rondreizende Festival des Métiers, waarin de ambachtslieden van Hermès hun kunsten aan het publiek laten zien.

Evenmenten | 19 mrt 2015

Rijden in dameszadel in de Vondelcarrousel immaterieel erfgoed

donderdag 26-02-2015 09:37
Dit is een origineel bericht van Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed

Rijden in dameszadel in de Vondelcarrousel immaterieel erfgoed

Paardrijden in een dameszadel lijkt een verschijnsel van voorbije tijden. In Amsterdam wordt de traditie in ere gehouden en geven de amazones maandelijks demonstraties in de Hollandsche Manege, een neoclassicistisch gebouw uit 1882. De traditie van het rijden in de Vondelcarrousel wordt geplaatst op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland, zo maakte het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) vandaag bekend. Op zondag 22 maart zal de plaatsing officieel gemaakt worden, als het certificaat van de Nationale Inventaris wordt ondertekend en het schildje met het logo zal worden uitgereikt in de Hollandsche Manege, de thuisbasis van de Vondelcarrousel. Dit gebeurt tijdens een feestelijke manifestatie tussen 12.30 en 14.00 uur, waarbij de Vondelcarrousel een demonstratie zal rijden.

In de Vondelcarrousel zitten de dames in amazonezit in een dameszadel, dus met twee benen aan één kant. Aan de rechterzijde van de dames rijden de heren. De figuren worden vloeiend na elkaar gereden, als een ballet. In het verloop van een manoeuvre, die 10 tot 15 minuten duurt, rijden de ruiters en amazones wisselend naast elkaar, of juist gespiegeld op afstand, alleen, of met z’n tweeën of vieren naast elkaar, gemengd, of juist de dames tegenovergesteld aan de heren. De paarden dienen gelijktijdig aan elkaar te stappen, draven of galopperen.

De traditie van het carrouselrijden gaat terug tot in de Middeleeuwen en was toen een onderdeel van de riddertoernooien. Na die tijd werd het vooral nog beoefend door militairen. Een commandant kon ermee aantonen hoe goed de bereden manschappen zijn bevelen hoorden en uitvoerden. Individuele ruiters lieten zien hoe goed ze hun paard onder controle hadden.

In 1858 werd de Hollandsche Carrousel Sociëteit opgericht in de Hollandsche Manege aan de Leidsegracht in Amsterdam. Aanvankelijk deden alleen heren mee aan het carrouselrijden. Pas in 1919 konden dames lid worden van de Hollandsche Carrousel Sociëteit. Veel dames gaven er toen echter de voorkeur aan in een herenzadel te rijden. De Vondelcarrousel, die in de Hollandsche Manege rijdt, is nog de enige groep met dames die in een dameszadel rijden, met heren aan hun rechterzijde.

De Stichting Levend Paardenmuseum de Hollandsche Manege is opgericht om de cultuurhistorische aspecten van de Hollandsche Manege en de klassieke rijkunst die daar wordt beoefend, inclusief de Vondelcarrousel, te promoten. Door hun traditie op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland te plaatsen, wordt de zichtbaarheid vergroot en krijgen de traditie en de mensen die de traditie dragen meer waardering en respect. Daardoor worden de gemeenschappen geholpen hun traditie levend te houden.

De Nationale Inventaris vloeit voort uit ratificatie van het UNESCO Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) coördineert de samenstelling van de Nationale Inventaris.